19.4.2014 joka sattui olemaan "lankalauantai" lähdimme jo ennen kukonlaulua reissuun. Seutulasta lensimme sinivalkoisin siivin Budapestin kevääseen. Unkarin pääkaupunki Budapest otti meidät vastaan ihanan leppoisalla "kelillä" ja kevään kukkaloistolla, orvokit, tulppaanit, sireeni  ja hevoskastanjat olivat parhaassa kukkaloistossa ja koko kaupunki henki ?? vanhat hyvin restauroidut rakennukset ja leveät bulevardit olivat mykistävän kauniita ja loivat leppoisan tunnelman. Tonava virtaa kaupungin halki ja hienot sillat yhdistävät niin Budan kuin Pestinkin. Ei ihme, että kaupunki on "rankattu" kymmenen kauniimman kaupungin listalla hyvin korkealle sijalle.

Me nautimme kiertoajelun aikana toinen toistaan upeimmista rakennuksista ja hienosta arkkitehtuurista, joita silmä ei väsynyt ihailemaan.

Hotellimme sijaitsi aivan keskustassa ja oli tasoltaan 4:n tähden luokkaa, mikäpä sinne oli majoittuessa.

Illalliselle lähdimme hyvin historialliseen ravintolaan , joka sijaitsi aivan "Sissi sillan" tuntumassa, siellä ovat aterioineet niin paavi kuin myös Englannin kuningatar. Paikka oli tosi upea ja ruoka myös maittavaa, mutta tarjoilu... se ei ehkä ollut ihan kiireiselle matkailijalle mieleen.

Seuraavana aamuna sitten jatkoimme tutustumista pienellä kävelylenkillä (eikä ihan pienelläkään), ensin tutustuimme Pyhän Tapanin kirkkoon ja upeaan Andrassykatuun. Jatkoimme kävelyä sillan yli Budan puolelle kapusimme kukkulalle ihailemaan kuninkaan linnaa ja siellä sijatsi myös katetraali jossa "Sissi" kruunattiin Unkarin keisarinnaksi. Taasen oli lounaspaikkamme hyvin historiallisessa rakennuksessa ja siellä maittava lounastaminen sujui sutjakasti.

Illalla oli mahdollisuus osallistua viinitilalla pidettävään unkarilaiseen iltaan. Ilta olikin mukavan rattoisa viini virtasi ja ruoka oli maittavaa ja kaikkea tätä säesti musiikki ja kansantanssi esitykset, täältä ei kukaan poistunut "kurttuotsaisena", vaan iloa piisasi vielä hotellillakin. Täällä myös saimme ostaa omalla valkuvalla somistetun viinipullon, no sitähän mahdollisuutta ei voinut missata, yhdellä jos toisellakin on nyt nimikkopullo.

Kolmantena matkapäivänä lähdimme Budapestin lähistöllä sijaitseviin pikkukaupunkeihin tutustumaan ja samalla saimme ihalla varhaisen kevään vehreyttä ja kuulimme oppaan tarinointia Unkarin historiasta. (näimme myös Roomanvallan aikaisia raunuoita ja vesijohtojärjestelmien jäänteitä. Pitkä ja vaiherikas on ollut Unkarin historia ihan näihin päiviin saakka. Pikku kaupungit Esztergomin, Visegradin sekä Szentendre olivat viehättävia ja idyllisiä kaupunkeja, joissa henki mennyt maailma.

Neljäntenä päivänä jätimme hetkeksi hyvästit Budapestille ja suunasimme Balaton järvelle, tarkemmin sanoen Balatonfürediin. Matkalla pokkesimme tauolle pikku kaupunkiin nimeltä Tihany. (kuva

 Balaton on Unkarin ja Keski-Euroopan suurin järvi (pinta-ala 589neliökm) Järven pituus on 77 ja leveys 14 km. Balatonin eteläranta on tasaista ja matalaa, toisin kun pohjoisranta, joka on vuoristoista. Pohjoisessa järvi rajoittuu Kanonyn vuoriin, joiden rinteet ja vulkaaninen maaperä ovat otolliset hedelmä- ja viiniviljelyyn. Balatonin allas on geoloogisesti varsin nuori, alle miljoona vuotta vanha. Alkuaan altaassa oli viisi pienempää järveä, jotka yhtyivät yhdeksi suureksi järveksi.

(Pelkästään Budapestissä on yli 120 lähdettä, joista saadaan 70 miljoonaa litraa 30-78 asteen lämpöistä termaalivettä päivässä. Vettä käytetään kymmenessä ympäri vuoden auki olevassa termaalikylpylässä ja lisäksi viidessä kesällä auki olevassa kylpylässä sekä noin kymmenessä kylpylä- ja wellness-hotellissa)

Majoituimme kylpylä hotelli Pelikaniin, jossa myös illastimme molempin päivinä.  Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi buffetpöydän tarjoilussa. Samoin saimme käyttää kylpylän tarjoamia palveluja, jotka tiukan aikataulumme ansiosta jäivät vähäisiksi .

Viidentenä matkapäivänä teimme tutustumis retken Heviz terveyskylpylään.  jossa on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin lämmin 36 metriä syvä ja 4,4 ha suuri lampi. Se saa vetensä maanalaisesta lämpimästä kraaterilähteestä, joka sekuntti 410 litraa. Koko lammen vesi vaihtuu 48 tunnissa.

Veden lämpötila talvella on mukavat 25 astetta ja kesällä 35 asteen tienoilla. Erityisesti paikalliset käyvät uimassa, kun pakkanen paukkuu ja Balaton on jäässä. Hevizissä on suuri määrä kylpylähotelleja, niitten terveysveden kulutus alkaa olla lammen kapasiteetin rajoilla. Meille tuotti hankaluuksia löytää varattu kylpylämme, mutta lopultahan sekin löytyi. Ja pääsomme kokeilemaan TERVEYSPULIKOINTIA,

Kylpylöillä on pitkät perinteet, jo roomalaiset tunsivat Hevizin veden terveellisen vaikutuksen, mutta varsinaisia kylpylöitä sinne alkoi rakentaa vasta kreivi Festetics v. 1795. Veden sisältämien mineraalien lista on pitkä. Pienen radonpitoisuuden takia se on lievästi radioaktiivista.

Siksi kylpylämatkaa Heviziin suositellaan reumasta, nivelsairauksista, iho-ongelmista, kuluma-ja kalkkiintumisvaivoista, kroonisista perifeerisistä sairauksista sekä gynekologisista vaivoista kärsiville. Sen sijaan syöpäpotilaita, sydän- ja verisuonitaudeista kärsiviä, astmaatikkoja ja alkoholisairaita kehoitetaan pysymään loitolla terveysvedestä. Olihan se mukava kokemus, vaikka alku olikin aika häslinkiä.

Täältä sitten siirryimme viininmaistajaisiin ja kevyelle "kenttälounaale", viini viimeistään kirvoitti kielenkannat ja sai unohtumaan pienet "hässäkät". Paluu matkalla vielä bongasimme upean linnan, joka tosin oli jo suljettu, mutta pihamaalla saimme ihaille linnan komeutta.

Viimeisenä matkapäivänämme, suuntasimme kohti Budapestiä ja siellä saimme pari tuntia vapaata aikaa ostosten tekoon tai sitten mennä nauttimaan kahveista. Sitten olikin jo lounaan aika ja sen nautimme taasen jossakin vanhassa nostalgisessa paikassa. Lounaan syötyämme suuntasimme Tonavan rannalle ja siellä nousimme sievään risteilyalukseen, jolla teimme pienen risteilyn Tonavalla. Kuohuvaa nauttien näimme Budapestin upeat rakennukset tältä suunnalta ja kyllähän parlamentti talo oli kyllä upea, samoin linnavuori ym maamerkit.

Näin saatiin viimeinenkin matkapäivä kulumaan ja missään vaiheessa ei aika tullut pitkäksi eikä ollut turhia odotusaikoja. Nyt vain kiirehdimme lentokentälle ja sieltä taasen sinivalkoisin siivin lensimme koti Suomeen. Uskon, että kaikille jäi sama tunne kuin itselleni, eli tänne täytyy päästä uudelleen ja saada tutustua vielä perusteellisemmin tähän upeaan ja mielenkiintoiseen maahan.

SORRY; tässä vaiheessa siirrän muutaman kuvan reissusta tänne loppuun ja toivotaan, että jossakin vaiheessa vien ne oikeisiin paikkoihin ja myös tekstitän, mutta nyt paina päälle uudet reissut ja uudet kuvat.

Unkari2014%20167-normal.jpg

Muistijumppaa Asukastalolla (joka toinen ti (pariton vko))Unkari2014%20193-normal.jpgUnkari2014%20187-normal.jpg

Unkari2014%20209-normal.jpgUnkari2014%20186-normal.jpgUnkari2014%20179-normal.jpgUnkari2014%20176-normal.jpgUnkari2014%20173-normal.jpgUnkari2014%20161-normal.jpgUnkari2014%20135-normal.jpgUnkari2014%20126-normal.jpgUnkari2014%20122-normal.jpgUnkari2014%20112-normal.jpgUnkari2014%20098-normal.jpgUnkari2014%20091-normal.jpgUnkari2014%20088-normal.jpgUnkari2014%20087-normal.jpgUnkari2014%20086-normal.jpgUnkari2014%20084-normal.jpgUnkari2014%20073-normal.jpgUnkari2014%20068-normal.jpgUnkari2014%20070-normal.jpgUnkari2014%20117-normal.jpg

Nyt vain yritän viedä kuvat kohalleen ja hieman tekstittää.

Matka oli kokonaisuudessa todella antoisa ja ilokseni voin kertoa, että no jotka eivät nyt päässeet syystä tai toisesta mukaan ja tietysti nekin jotka olivat jo mukana, matkatoimisto järjestää elokuussa uuden samantapaisen matkan Unkariin ja sille matkalle voimme osallistua jos halukkaita riittää. Tästä tiedota tuonnempana.

Nyt nautitaan Suomen suloisesta suvesta.

Paula