Kevät tervehdys. On kulunut aikaa jonkin verran kun viimeksi olen blogia päivittänyt. Se ei suinkaan tarkoita, etteikö yhdistyksellä olisi ollut toimintaa, päinvastoin on ollut teatterireissuja ja ristrilyjä ym. Minä vain en ole ehtinyt/viitsinyt/jaksanut minkä sanan nyt valitsisinkaan kuvaamaan saamattomuuttani blogin suhteen.

Nyt kuitenkin 4.4. teimme mukavan tutustumis matkan Espoon WeeGee:en. Meitä oli vajaa kaksikymmentä matkaajaa ja matka taittui mukavasti isolla bussilla (50henk), jokainen sai ainakin 2 istumapaikkaa käyttöönsä, joten tilaa riitti. Marco Polo näyttelyyn olimme varanneet opastuksen.

Seuraava teksti on kopioitu lehdistötiedotteesta.

Venetsialainen kauppias Marco Polo (n. 1254-1324) on tunnettu matkakertomuksestaan, jossa hän kuvailee eurooppalaisille  ennestään hyvin vähän tunnettujen seutujen ja kansojen elämää idässä. Hän lähti vuonna 1271 isänsä ja setänsä kanssa itään ja oleskeli pitkään Kiinassa mongolihallitsija Khubilai-kaanin hovissa. Hän palasi takaisin Venetsiaan 24 vuotta myöhemmin.

Nyt KAMUssa oleva italialainen näyttely kertoo monipuolisesti Marco Polon maailmasta ja hänen matkareitistään ja sen varrella olevista asioista. Uusi näyttely on suunniteltu kiertonäyttelyksi ja ennen Suomea ja KAMUa se on ehtinyt olla esillä ainoastaan Hannoverissa maakuntamuseossa.  Näyttelyn upeat historialliset esineet ovat pääasiassa Venetsian eri museoista. Näyttely on visuaalisesti loistokas matka historialliseen Venetsiaan, Lähi-itään, Mongolian aroille jurttaan ja Kiinaan Khubilai-kaanin hoviin. Näyttelyn matkan päänä on kahdeksan metriä leveä, vuorovaikutteinen multimediaseinä, jonka avulla voi perehtyä Marco Polon meno- ja paluumatkan kohteisiin.

 

 Tuo lehdistötiedote kertoilikin jo pääkohdat näyttelystä. Kun siellä ei saanut kuvata esineitä niin kuvasin esitteen

 

 

Marco Polon matka Kiinaan on ehkä hieman kyseenalainen, koska hänen kirjoituksissaan ei mainita sanaakaan teenjuonnista, kiinanmuurista tai syömätikuista. Mutta koska matka ajoittui 1200-luvun lopulle myös Kiina oli silloin mahtava Mongolivaltio jota Kublai-kaani johti. Yllä olevasta kartasta näkee koko mahtavan silloisen Kiinan, siihen taisi kuulua suomestakin ainakin Viipurinlääni, jos oikein tulkitsen karttaa. Googlasin tietoa, että Eurooppa pelastui, koska Tsingis-kaanin neljästä pojasta ja vallanperijästä kaksi oli kuollut taistelukentillä ja perimyssäännöt vaativat, että suurkaanin kaikkien jalosukuisten jälkeläisten oli palattava valitsemaan uusia seuraajia, HUHUHUH missähän sitä oltaisiin:-). Oli miten oli, mutta mielenkiintoinen näyttely, ainakin minun mielestäni.

 

Oppaamme Marco Polo matkalla.

 

Näyttelyyn oli tuotu myös Jurtta ja ystävämme Salli oli ehtinyt napsaista kuvan siitä.

 

Salli otti kuvan myös minusta, näyttelyn ihmeitä ihmettelemässä.

MarcoPolo-matkan jälkeen olikin jo nälkä ja lounastimme WeeGee:ssä. Lounaan jälkeen meillä oli vielä aikaa tutustua muihin näyttelyihin.

 

Helinä Rautavarran näyttely on myös mielenkiintoinen, vaikka omat sympatiani eivät ihan hänen puolellaan ole (kokemuksia yhteiseltä matkalta, joskus 90-luvun alussa), niin näyttely on monipuolinen ja mielenkiintoinen.

 

 

Ihan kiva päivä ja ainakin minä sain taasen rutkasti uutta tietoa historiasta. Ja niinhän se on, ainakin sanotaan, ettei tätä päivää ymmärrä jos ei tunne menneisyyttä.

Tais olla kaukaa haetut loppusanat, mutta oikein hyvää kevään jatkoa kaikille ja yritettän yhdessä.