Terveisiä Marie-Louiselta ja Gunnarilta, olimme keskiviikkona heillä kylässä. Tämmöinen tunne minulle jäi kotimuseokäynnistä Didrichsenin Taidemuseossa 19.1..Opas tarjoili meille aikamoisen annoksen kulttuurihistoriaa ja kevennykseksi kertoi juttuja perhe  Didrichsenin tavasta elää vuonna 1958 valmistuneessa Viljo Revellin suunnittelemassa huvilassa.
Näyttelyn nimihän on Collectors´Passion, Keräilijän intohimo ja tosi intohimoista on pariskunta Didrichsenin taiteen keräily ollut ja mehän näimme vain osan kokoelmaa. Taidetta he ostivat omienmieltymyksiensä mukaan eivät sijoitusmielessä. Ensimmäinen hankinta oli Pekka Halosen maalaus, jossa ”rengit” ovat syömässä tuvan suuren pöydän ääressä. Siihen tykästyi rouva Marie-Louise, jota kiinnosti kaikki ruokaan liittyvä kuten kattaus ja päivällisten suunnittelu ja valmistaminen. Hankintoja alettiin tehdä tiuhaan tahtiin ja kaikki haluttiin saada esille, mutta koti kävi pieneksi. Viljo Revell tuli apuun ja suunnitteli jatkeeksi eteisestä alkavan museosiiven. Museo avattiin vuonna 1965 ja museovieraat hoidettiin aluksi perheen voimin.
Kiertomatkamme alkoi kodin puolelta, jossa myös Halosen maalaus on ruokailusyvennyksen seinällä. Olohuoneen maisemaikkunan edessä on iso, keraaminen vinttikoira, jota jäimme ihmettelemään, Aavekoira tai jotain sinne päin. Aitoa Helene Schjerfbeckiäkin sai katsella aivan läheltä.
Museon puolella oli esillä kokoelman helmiä. Mieleeni jäivät Kopra-ryhmän suuret, värikkäät työt, Picasson oma kuva upeine kehyksineen, Salvador Dalin satukuva, Ahti Lavosen työt ja Ulla Rantasen maalaus. Opas esitteli myös kiinnostavasti veistoksia kuten Laila Pullisen ja Henry Mooren töitä. Ikkunasta katselimme uima-altaan sulan , turkoosinvärisen veden heijastumia Eero Hiirosen Saari-veistoksessa.
Yllätyksen tuotti ainakin minulle suuri muinaisten kulttuurien esineistö, joka täytti museon alakerran pienet huoneet.
Lopuksi katsoimme filmin, josta jäi erityisesti mieleeni Urho Kaleva Kekkonen, joka oli läsnä kaikkien senaikaisten näyttelyiden avajaisissa.
Museon järjestämien erikoisnäyttelyiden teemat liittyvät yleensä museon kokoelmiin. Seuraava näyttely on 12.2. – 28.8. 2011 Hugo Simberg.
Kirjoittaja Raili Heiska
 

 

 

Tässä tutustumme taideaarteisiin.

Ehdinhän vielä napata toisen kuvan, sitten opas kertoi, että kuvaaminen on kielletty.

 

Kokoonnuimme filmiesitys katsoaan ja sain napattua ryhmästämme kuvan.

Kuvat Paula             (Pasilasta bussit 504, 505 ja 506)