Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ja Vanhustyön keskusliitto ovat yhteistyössä käynnistäneet viisivuotisen KÄKÄTE-projektin (Käyttäjälle kätevä teknologia). Projektissa selvitetään, miten teknologia voisi nykyistä paremmin toimia ikäihmisten kotona asumisen, hyvän arjen ja vanhustyön tukena. Projekti toimii vuosina 2010–2014 ja sitä rahoittaa RAY.

Projektin ensisijaisina päämäärinä ovat ikäihmisten kotona asumisen tukeminen ja heidän kanssaan työtä tekevien työn helpottaminen. Käyttäjälähtöisyyden ja ystävällisyyden lisäämiseksi projektissa kehitetään keinoja, joilla käyttäjien ääni saadaan entistä vahvemmin kuuluviin. Kehittämisen painopisteitä ovat ikäihmisten turvallisuus ja osallisuus.

Vanhustyön toimijoiden ja teknologiaosaajien hyvällä yhteistyöllä olemassa olevaa teknologiaa pystytään hyödyntämään nykyistä laajemmin. Kehittämistyön lähtökohtana ovat ikäihmisten mielipiteet ja tarpeet.

Muistan hämärästi törmänneeni tähän hauskaan nimeen, mut olin unohtanut koko projektin. Lauantaina meille tarjoutui tilaisuus (ilmainen) seurata KÄKÄTE-projektin tilaamaa näytelmää "Ikäihminen kohtaa teknologian", tämän näytelmän oli valmistanut ja esitti meille KUTKUTUS, joka on Mikkelin kaupungissa toimivan päiväkeskuksen asiakkaiden tuottama ja esittämä näytelmä. (hauskoja nimiä)Tietoa löytyy täältä http://www.ikateknologia.fi/

Näytelmä nyt oli aika tuttua kamaa, mutta esittäjät nostivat sen arvoa mahtavasti. Harvoin näkee, että "vanhuskerhopiiristä" saadan näin innostunut porukka puhaltamaan yhteen hiileen ja tuottamaan produktioita vuodesta toiseen. Tämä on vanhustyötä parhaimmillaan ja johonkin vastaavaan olisi meidänkin yhdistyksessämme pyrittävä.

Oli niin liikuttavaa nähdä ja kuulla kun he kertoivat "näytelmäpiirin" olevan elämänsä tärkeimpiä asioita ja yhteisöllisyyden pelastavan yksinäisyydeltä. Erityisest jäi mieleen pikku mummeli yli 80v, hän oli 80 vuotiaana ostanut itselleen joululahjaksi tietokoneen. Ja nyt hän innosta hyppien kertoili, miten hienoa on lukea lehtiä ja pelailla pelejä tietsikalla ja suurin nautinto hänelle oli tuo ilmainen SKYPE jonka kautta hän pystyy jutustelemaan ystäviensä ja perheenjäsentensä kanssa päivittäin.

Hienoa, hienoa ja hatunnoston arvoinen asia.