Tennispalatsissa on tänä syksynä aivan uskomattoman upea ja harvinainen näyttely Akseli Gallen-Kallela Eurooppalainen mestari. Näyttelyn on koonnut ranskalais-saksalainen ryhmä, joten se valottaa Gallelan tuotantoa Eurooppalaisesta näkökulmasta.

Joukko Pasilan Eläkkeensaajia kävi tutustumassa näyttelyyn ja kaikki olivat ihastuneita.  Gallelan tuotantohan  on meille suomalaisille jotenkin tuttu, vaikkemme kuuluisikaan varsinaisiin "taiteen harrastajiin"(kuten minä), niin tämä näyttely antoi kattavan kuvan taiteilijan tuotannosta, johon kuului teoksia hänen varhaisimmista töistään. Näyttelyä esitteli meille Kati Parma ja hänen opastuksellaan osasimme kiinnittää huomiota eri teosten syntyyn ja värimaailmaan ja muutenkin hän oli oikein "symppis" opas".

Nättelyssähän ei tietenkään saanut kuvata, mutta ostin pari tulitikkuaskia (joissa oli kuvattu Poika ja varis ja toisessa Palokärki). Kuvasin ne kotona ja myös esitteestä kuvasin muutaman teoksen, jotka nyt laitan teidäkin ihailtavaksi, laatu tosin on mitä on.

 

Jos oikein muistan, niin tämän maalauksen hän lahjoitti Marsalkka Mannerheimille. Taulu on taiteilijan Afrikan ajoilta.

 "Poika ja varis" kuvattuna tulitikkurasian kannesta.

"Palokärki" myös kuvattu tulitikkurasiasta.

Tätä teos "Talonpoikaiselämää" oli suosikkini, tätä taulua olisin jaksanut katsella vaikka kuinka kauan. Harmi kun kuva ei anna oikeutta väreille. Maalaus on vuodelta 1887.

"Sammon puolustus" maalattu 1896.

"Karhunputki" vuodelta 1889.

"Valkoisia ruusuja" 1906

 Vasemmalta Axel Gallén, Oskar Merikanto, Robert Kajanus ja Jean Sibelius.

Näyttelyyn oli myös rakeeneetu "Iris-huone."

Taiteiljahan vietti useita vuosia Afrikassa ja se aika on muokannut hänen tuotantoaan kuulemman merkittävästi.

Näyttelyssä oli runsaasti maalauksia myös Afrikan ajoilta, mutta minua ne ei oikein puhutelleet enkä niitä osannut arvostaa. 

Jos ette vielä ole käyneet näyttelyssä, niin menkää ihmeessä. Minusta se on aivan ainutlaatuinen.