No niin, nyt on sulateltu Rundalan linnan loisto ja on aika jatkaa matkaa.

 

Maittavan aamiaisen jälkeen olimme valmiita uusiin kokemuksiin ja niitähän kyllä oli, niin paljon ettei kaikkea edes muista. Esimerkiksi alla olevat kuvat olen ottanut St Peterin ja Paulin kirkkosta, ja mielestäni kaunis ja mitä mieleenpainuvin. Kaikki kirkon patsaat. reliefit ja pystit ovat valkoisia. 

 

 

Siellä on seinäkoristeissa kuvattu ihmisen koko maallinen vaellus, tässä kuvassa on syntymä ja alla olevassa kuolema.

Vilna oli hyvin mielenkiintoinen kaupunki, mutta valitettavasti meidän aikataulumme oli niin kiireinen ettemme paljon ehtineet tutustua ko. kaupunkiin, mutta jäi ainakin tunne, että tänne pitää tulla uudelleen ja paremmalla ajalla.

 

 

 

 

 

 

Sateenvarjot olivat ahkerassa käytössä.

 

Vilnan ostoskeskuksessa pidimme pienen ostos tauon nykyaikaisessa ostoskeskuksessa.

Minua ihmetytti ja ihastutti kymmenet "lehmäveistokset", niitä oli jos jonkinlaista ja mitä ihmeellisemmin kuvioituja. En saanut selville mistä syystä veistokset olivat esillä. Tiedän kyllä, että Liettuassa lehmä on hyvin arvostettu ja siellä on jopa ns. sinisiä lehmiä ja olen nähnytkin niiden laiduntavan, mut vähän tarvi mielikuvitusta sanoakseen niitä sinisiksi:-)

No niin googlestahan löytyi faktaa lehmämysteerille, kiitos railib. Lehmät kuuluvat kansainväliseen Cow Parade taidenäyttelyyn, joka esiintyy
maailman eri kaupungeissa.
Lehmät ovat lasikuituveistoksia ja paikalliset taiteilijat, amatöörit
ja tuntemattomat henkilöt maalaavat ne. Maalareita on on ollut
tuhansia, jossain oli lukumäärä 5000.
Alkuperäinen idea on lähtenyt Sveitsistä 1998. Lopuksi lehmät myydään ja rahat
lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
Pienoismalleja on mahdollisuus ostaa näyttelykaupungeista ja taitaa
niitä saada
jo nettikaupastakin.
Kannattaa tutustua Cow Paraden sivuihin, sillä lehmät ovat
uskomattoman hauskoja ja mielikuvituksella tehtyjä.
 

Trakain linna  (Googlattua tietoa)

Trakain linna sijaitsee 27 kilometriä Vilnasta länteen Galve-järven keskellä. Sanan perusmuoto galva tarkoittaa päätä – kerrotaan suuriruhtinas Vytautasin heittäneen järveen vihollisen päitä 1400-luvun alussa. Totta tai tarua, Vytautas joka tapauksessa perusti ”uuden” Trakain. Vanha puulinna-Trakai sijaitsi muutaman kilometrin päässä. Trakain vanhempi kivilinna puolestaan sijaitsi muutaman sadan metrin päässä.

 

Aarrekammiossa oli rahoja menneiltä aikakausilta, kaikki upeasti esille laitettuna.

 

Linnan kirkkosali.

Upeat kattorakennelmat olivat katsomisen arvisia.

 

Upeita puisia seinärelieffejä.

 

Karamiinien asusteita.

 

Karamiinien museo koti.

 

 Karamiinien rakennustyyliin kuuluu ehdottomasti, että kadunpuolelle alakerrassa on 3 ikkunaa ja sitä noudatetaan vieläkin, sitä en tiedä mistä tämä alkujaan juontaa, mut kait sillekin on jokin perinne.

Trakaissa sijaitsee karaimiinien ylläpitämä ravintola ”Kybynlar”, josta saa perinneruokia nykyaikaan sovellettuna. Yksi karaimiinierikoisuus on kibinai, eräänlainen lihapiirakka. Siellähän mekin nautimme maittavan lounaan.

 

Olihan siellä juomiakin monen sorttista ja jopa paikallista tuotantoa.

 

Tarjoilija pojat olivat tarkkoja ja huolehtivat tarjoilun mallikkaasti.

 

Saatiinhan kuvautettua itsemme karamiinien asussa.

No nyt olmme käyneet ja tutustuneet Trakain kaupunkiin ja sen linnaan sekä karamaanien eloon, aika jatkaa matkaa, seuraava etappimme on Kaunas. Mut sulatellaan hetki näitä muistoja ja jatketaan sitten blogia.

 

Trakaista on tietoja jo aivan 1400-luvun alusta. Linnan perustanut Vytautas Suuri hallitsi 1392-1430. Vytautasin sanotaan olleen Liettuan suuriruhtinaista mahtavin. Hänen aikanaan Liettua oli suurvalta, joka ulottui Itämereltä Mustalle merelle. Trakai oli tämän suurvallan pääkaupunki. Tänään Trakai on 7000 asukkaan pikkukaupunki, mutta samalla se on Liettuan tärkeimpiä turistikohteita. Alueella on kolmisenkymmentä järveä, hyviä harrastusmahdollisuuksia ja paljon historiallisia kohteita.

 

Trakain linnan lisäksi kannattaa tutustua mm. karaimiinien elämäntapaan. Karaimiinit on alunperin turkkilainen heimo, joka tulivat Vytautasin mukana nykyisien Etelä-Ukrainan ja Krimin alueelta Liettuaan suuriruhtinaan henkivartijoiksi. Osa heistä tosin oli kauppiaita ja käsityöläisiä. Karaimiineja on jäljellä enää parisataa, melkoinen osa heistä asuu juuri Trakaisssa. Alueella asui myös tataareja ja venäläisiä. Yksi alueen järvistäkin on Totorskiu, mikä viittaa juuri tataareihin.

 

(Googlattu)

 

 

 Ja matka jatkuu vielä....