Yhdistyksen perinteisiin kuuluu aina yhdessä nautittu joululounas. Usean vuoden ajan olemme viettäneet leppoisaa yhdessä oloa Hotelli Pasilan runsaan herkkupöydän ääressä. Nyt kun jäsenmäärämme lähentelee 300, niin olemme järjestäneet 2 – 3 lounastapahtumaa. Viime joulun alla suurta suosiota nautti KaisanKoti Espoossa ja sinne tänäkin vuonna osa jäsenistöämme matkasi joulutunnelmaa hakemaan.

Syyskesästä kuulimme että, Hauhon Ilorannassa on tarjolla mukavan jouluisaa tunnelmaa  ja herkullista hämäläisperinnettä notkuvat joulupöydän antimet.. Niinpä jo varhain lokakuussa varasimme itsellemme paikan tuonne Hämeen sydämeen Niskavuoren maisemiin. Itse asiassa Ilorannan tarinakin alkoi juuri ”Niskavuoren naisia” 1937 kuvatun elokuvan ansiosta. Siihen aikaan ei maaseudulla juuri hotelleja ollut, vaan kuvausväki majoittui kylän taloihin. Filmiväki nautti talon antimista ja upeista maisemista. He Ihastuivat ja palasivat aina uudelleen kesänviettoon näihin hämäläismaisemiin. Tästä alkoi Ilorannankin tarina, voisi sanoa menestystarina omassa luokassaan. Nykyisin vierailijoita käy ympäri vuoden.


Meitä pasilalaisia olikin runsas joukko lähtijöinä, kokemaan erilaista joululounasta ja hakemaan nostalgista joulutunnelmaa. Ensin olikin hieman hankaluuksia löytää tarpeeksi iso bussi, mutta lopulta saimme varattua 62 henkilöä kuljettavan uuden uutukaisen menopelin. Tosin sitten lähtöä edeltävänä iltana bussiin oli tullut jotain vaihde ongelmia ja liikennöitsijä joutui kuljettamaan meidät kahdella bussilla, että kaikki ilmoittautuneet pääsivät mukaan. Minähän tietysti otin ”kaikki irti”, eli niin kuin entinen ”porho” tilasi kaksi taxia, toisen itselleen ja toisen hatulleen. Niin minä nyt matkasin toisessa autossa ja käsiveskani toisessa, olipa reteetä matkantekoa.
Hämeenlinnasta suuntasimme ensin Tuulosen kuuluisaan kauppakeskukseen ja olihan se näkemisen arvoinen, keskelle ei mitään, oli rakennettu valtava ostoskeskus jossa oli esim. merkkituotteiden outletmyymälöitä ja paljon muita putiikkeja. Siellä saimme hieman jalotella ja kasvattaa ruokahaluamme ja jos kahvihammasta kolotti, niin sekin hoitui siellä. Rakennuksessa oli myös HOTELLI! Ihmettelen vain minkälaiselle kohderyhmälle sitä markkinoidaan. Mut mitäs siitä nyt olemme senkin nähneet.
Tuulosesta ei ollut kuin vajaan puolentunnin ajo Ilorantaan ja siellä emäntä ja isäntä jo oli iloisena toivottamassa meidät tervetulleiksi.

.


Iloranta 1930 luvulla valokuvattuna.





Kun olimme mukavasti löytäneet istuinpaikkamme pitkien pöytien äärestä, niin kuuma joluglögi lämmitti jokaisen vieraan vatsaa ja mieltä. Sitten pääsimmekin nauttimaan joulupöydän antimista, jotka kaikki olivat herkullisia, suussa sulavia ja maittavia. Voi vain todetta että, Iloranta oli laittanut pöytään kystä kyllä…



Isäntäpari Leena ja Mikko.




Kun kaikki olimme kylläisiä pöydänantimista, niin oli aika laulella joululauluja. Isäntä säesti ja naapurintyttö oli haitarinsa kanssa meitä laulattamassa. Hän myös lausui muutaman herkän runon ja loi tunnelmaa jo olemuksellaan. (harmi etten huomannut kuvata) Makeimmat naurut kuitenkin kirvoitti tytön laatima pikkujoulu horoskooppi, siinä löytyi joka tähtimerkille mukava leppoisa ja humoristinen horoskooppi. Ja siihenhän me uskomme kaikki.




Rakennus oli viritetty oikein jouluisaan kuosiin, kynttilät loivat hohdettaan ja erikokoisia, mallisia ja muotoisia tonttuja kurkki joka sopesta. Kysyin isäntäparilta tokko he tietävät moisen tonttujoukon lukumäärää. Kertoivat että, tontut lasketaan joka syksy siltä varalta jospa joku on eksynyt tahi muuten kadonnut, mutta pääsääntöisesti tonttujoukko lisääntyy vuosi vuodelta ja nyt niitä oli 238 kappaletta.

Joulutunnelmainen pihapiiri.
Kun kaiken ohjelman ja laulun jälkeen nautimme vielä lähtökahvit juuri leivottujen makoisten torttujen kera, niin päivämme Ilorannassa oli ”pulkassa” Kiittelimme isäntäväen ja henkilökunnan ja olimme valmiita kotimatkaan.

Vielä kuitenkin pienen matkan päässä oli maankuulu Rönnvikin viinitila, olin pyytänyt että, he avaisivat viinipuotinsa meille ja niinpä sieltä tarttui pullo tai kaksi matkalaisten kassiin, lahjaksi tai joulupöytään tarjolle kotimaista viiniä.

Kun seuraavana aamuna avasin sähköpostini, niin siellä oli tervehdys Ilorannasta. Tässä viesti:
Hei ja kiitos käynnistänne!
Teillä on fiksu joukko mukavia ihmisiä!
Oikein iloista joulunodotusta sinne etelään!
Leena ja Mikko




Oikein hyvää Joulua kaikille.