Syksy on mennyt vauhdilla ja kohta alamme valmistautumaan joulunaikaan. Huomasin, että olen ollut todella anteeksiantamattoman huolimaton blogin päivitysten kanssa (jos sitä nyt joku kaipaakaan), mutta nyt laitan muutamia juttuja muistinvirkistämiseksi, tosin oma muistikin saattaa olla vähän hakusessa.

Jokatapauksessa syyskauden Pasilan Eläkkeensaajat aloittivat tutustumisella Tamminiemeen ja se olikin ihan paikallaan oli mukava kuulla tarinoita Kekkosen ajoista ja samalla valoittui taasen Sumen lähihistoria.

Syksyinsää oli yllättävän leppeä ja aurunkoinen joten siltäkin osin retkemme onnistui.

 

Googlattua tietoa

Päätoimittaja Amos Andersonin 1940 valtiolle lahjoittama Tamminiemen huvila on ollut kolmen presidentin, Risto Rytin (1940-1944), Carl Gustaf Emil Mannerheimin (1944-1946) ja Urho Kekkosen (1956-1981) virka-asunto ja monien poliittisten neuvottelujen ja ratkaisujen näyttämö. Erityisesti presidentti Urho Kekkosen 25-vuotisen virkakauden aikana nimestä Tamminiemi muodostui suorastaan käsite Suomen poliittisessa elämässä ja kielenkäytössä. Presidentti Kekkosen kuoleman jälkeen Tamminiemi avattiin museona joulukuussa 1987.

Peruskorjauksen jälkeen 2012 avattua museota esitellään autenttisessa, presidentti Kekkosen aikaisessa 1970-luvun asussa. Opastukset, vaihtuvat näyttelyt ja esitelmätilaisuudet kertovat Rytin, Mannerheimin ja Kekkosen presidenttiajasta ja valottavat Suomen sodanjälkeistä historiaa.

IMG_9921-normal.jpg

IMG_9923-normal.jpg

Malttamattomina ja kiinnostuneina odotimme oppaan johdattelua ja meillä olikin oikein asiantunteva opas kierroksemme johdattelijana.

IMG_9922-normal.jpg

IMG_9924-normal.jpg

Presinenttiparista otetut valokuvat olivat esillä salissa.

IMG_9925-normal.jpg

IMG_9926-normal.jpg

Upea pöytäkalusto.

IMG_9927-normal.jpg

Olihan siellä nurkkauksessa baarikaappikin, ikäväkyllä meille ei tarjoiltu.

IMG_9934-normal.jpg

Kaari-ikkuna oli hienosti suunniteltu ja aivan ihanat näkymät merenlahdelle.

IMG_9931-normal.jpg

Keittiöön en aikaisimmilla vierailuilla ole päässyt kurkistamaan, mutta nyt pääsimme. Ja aitoa 70-lukuahan keittiö edusti meille kaikille tutuissa väreissä ja malleissa. Perus suomalaista.

IMG_9933-normal.jpg

UKK:n työpöytä, jonka ääressä hän on kirjoitellut (huom aina käsin, ei koneella) johtanut kokouksia ja tehnyt valtakuntaa koskevia päätöksiä.

IMG_9939-normal.jpg

Muistin edellis kerroilta ihmetelleeni hänen sänkyään, että miten pieni se on, eikä se siitä ollut isontunut.Heillä oli Sylvin kanssa eri makuuhuoneet.

IMG_9937-normal.jpg

Isokokinen Särestöniemen taideteos toi väriä ympäristöön.

IMG_9942-normal.jpg

Saunaosastolla oli pieni uima-allas vilvoitteluhuoneen yhteydessä. Kekkonen kuulemman saunoitti jopa valtiovieraita ja siellähän löylyjen leppoisissa lämmöissä oli mukava jutustella maiden suhteista. Opas kertoi, että Venäjällä jopa hermostuivat Hrutslevin saunareissuista ja niissä tehdyistä sopimuksista. Tiedä häntä....

IMG_9944-normal.jpg

Löylyhuone oli hämyisän tunnelmallinen ja niin perus suomalainen.

IMG_9946-normal.jpg

Upeat merimaisemat saunaosastolta.

IMG_9947-normal.jpg

Pois lähtiessä nappasin vielä kuvan päärakennuksesta, mutta jäipä vajaaksi, ei näy kuin hieman talon kulmaa.

Mutta kaikenkaikkiaan reissu oli onnistunut ja taasen olemme hieman viisaampia lähihistoriasta ja suomea isällisesti luotsanneesta presidentti Urho Kaleva Kekkosesta.

Paula